HTML

2010.01.18. 00:44 ISLAY

A képi megjelenés 1

Címkék: képek fotóművészet

Zoltán Jókay kortárs német fotóművész, fotográfus, képe, fotója, alkotása...Cimkék, de igazából mitől az ami? Nevén nevezni a dolgokat az első lépés ahhoz, hogy elismerjük létezésüket.

Mikor neveznek valakit a hivatalos bejegyzésen túl fotóművésznek? Most magamra támaszkodom. Nekem a művész - művészet azt jelenti, hogy az alkotások közvetítenek valami "TÚL-i" dolgot. "META". ESSZENCIÁT!Több ezer kötet szól arról, hogy mitől művész a művész, de mindenkinek meg kell fogalmaznia saját magának is, hogy ő mit, kit tart annak, aztán tovább fejlődhet, addig nem igazán...

Tehát ha megvan az a valami, ami odavonz, fogvatart a képen, lehet műfajilag, technikailag, stílusilag, témailag bármi, az (fotó)művészet lehet(?).

Üdvözöllek a málnásban. Ez legyen a feldobott labda.

Itt van ez a két fotó. Nagyjából hasonlóak. A fények, lapos "világítás", árnyékmentes, a környezet is hasonló, az arckifejezés, testartásuk szemből, zárt. Csak a formátum más.

A bal oldali Zoltan Jokay német fotóművész képe, a jobb oldali, a streetstyle(erről később) egy darabja, egy dokumentumfotó: ez és ez így öltözködik, követi a divatot stb. Vigyázett: képaláírással modosítani, befolyásolni lehet a képek mondanivalóját. Ugyanígy egy címmel is.

A kérdés: lehet-e érezni bármely képen a többletet, az esszenciát, függetlenűl a fent leírtaktól? Dokumentum, alternatív divat fotó, emlékkép, illusztráció, szoció, netán művészfotó? Mitől függ? A megjelenési, kiállítási helytől? Attól hogy hol mutatják be az adott képet (fotóalbum, magazin, múzeum, iskolai feladat...)?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keruljkepre.blog.hu/api/trackback/id/tr251680957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása