HTML

2010.01.18. 00:44 ISLAY

A képi megjelenés 1

Címkék: képek fotóművészet

Zoltán Jókay kortárs német fotóművész, fotográfus, képe, fotója, alkotása...Cimkék, de igazából mitől az ami? Nevén nevezni a dolgokat az első lépés ahhoz, hogy elismerjük létezésüket.

Mikor neveznek valakit a hivatalos bejegyzésen túl fotóművésznek? Most magamra támaszkodom. Nekem a művész - művészet azt jelenti, hogy az alkotások közvetítenek valami "TÚL-i" dolgot. "META". ESSZENCIÁT!Több ezer kötet szól arról, hogy mitől művész a művész, de mindenkinek meg kell fogalmaznia saját magának is, hogy ő mit, kit tart annak, aztán tovább fejlődhet, addig nem igazán...

Tehát ha megvan az a valami, ami odavonz, fogvatart a képen, lehet műfajilag, technikailag, stílusilag, témailag bármi, az (fotó)művészet lehet(?).

Üdvözöllek a málnásban. Ez legyen a feldobott labda.

Itt van ez a két fotó. Nagyjából hasonlóak. A fények, lapos "világítás", árnyékmentes, a környezet is hasonló, az arckifejezés, testartásuk szemből, zárt. Csak a formátum más.

A bal oldali Zoltan Jokay német fotóművész képe, a jobb oldali, a streetstyle(erről később) egy darabja, egy dokumentumfotó: ez és ez így öltözködik, követi a divatot stb. Vigyázett: képaláírással modosítani, befolyásolni lehet a képek mondanivalóját. Ugyanígy egy címmel is.

A kérdés: lehet-e érezni bármely képen a többletet, az esszenciát, függetlenűl a fent leírtaktól? Dokumentum, alternatív divat fotó, emlékkép, illusztráció, szoció, netán művészfotó? Mitől függ? A megjelenési, kiállítási helytől? Attól hogy hol mutatják be az adott képet (fotóalbum, magazin, múzeum, iskolai feladat...)?

Szólj hozzá!

2010.01.17. 21:56 ISLAY

Yelena Yemchuk fotográfus

Címkék: divat

Igen. És Yemchuk, csak hogy fényezem, sokáig együttdolgozott a SMASHING PUMKINS együttessel, pl az ADORE albumon.

Szólj hozzá!

2010.01.17. 21:47 ISLAY

Címkék: divat

Semmi új nincs a Nap alatt. Mondja a pesszimista. És mit mond az optimista? Csak Új van - a régi variációival. Igaz ez a divatfotókra is. Régen nem igazán érdekeltek, de most történt valami. Teljesen belemerültem, tanulmányozom őket! Igaz mindig ezt csinálom, de most kifejezetten alázatosan tettem, mert megfogtak a fotók. Ez már más eset.

Itt egy példa a nagy stáb, sok pénz esetére:

 

 

 

 Milyen a világítás? Hány lámpa fényét fedezem fel pl. a szembogárban (persze ki retusálják, de nem mindig)? Milyenek a pózok? A képkivágások? A háttér? Használtak-e szűrőket? Stb. Nem tudom miért, de teljesen elmeditálgatok így a képeken.

Szeretem a szakmai profizmust, bár igaz sokkal jobban szeretem az olyan képeket, amelyek engednek szabadságot, „direkt bakik”. Izgalmasabbak.

Pl. aki szerintem nagyon jó, mert más, egyedibb  Yelena Yemchuk fotográfus. Munkáin látszik, hogy nem azért fotóz úgy ahogy, mert nem tudná bevilágítani (ilyenekre is találunk példát), hanem valami mást, a téma egyedi hangját is kifejezi. Dokumentarista elemekkel. Nincsenek agyon retusálva , se agyon fényelve a képek, egyszerűbb, több. Érezni a Kelet Európai ízt, felüdülés a sok viaszos -  bábú képek után… Hát igen és a Russian Vogue- ba van helye az ilyen anyagoknak.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2010.01.17. 20:55 ISLAY

Címkék: vélemény

Rövid bevezető _ SNIPPET_. Az ilyen szavak olvasásánál dílít, érted, kuka vagy mi, és váúúú, és JJJJ jel… Nem halmozom tovább az élvezeteket, még a végén a detoxba lyukadok ki. Még jó hogy mindenhez szótár kell. Keresés! Ezer év múlva csodálkoznának a régészek, micsoda fejlett társadalomban éltünk, itt senki sem adta fel, csupa KERESŐ EMBER ÉLT! Lassan befejezem az iskolába járást röpke húsz év alatt, és a keserves tudással megszerzett ismeret egyre csak halványul. Pontosabban zavarossá válik. A zavaros víz poshadásnak indul, aztán büdös lesz. Bűzleni fog az elbutulástól. Lassan már dadogok, nem jutnak eszemben magyar szavak, izé, öööö. Nem találom a POSTJAIMAT, és az ADMIN sem az igazi ma. Igaz BLOGGER lettem, nem nagy ügy, fogalmam sincs hogy meg mint, de majd el LINKelgetek itt. A FILE kezelőm sem a mélyhűtőbe kell. Egyáltalán, mért voltak itt a törökök állítólag ötszáz évig?! Valamit nagyon rosszul csináltak. Nem lógtak a NETen, hanem valahol máshol…
Ez a csoportkép jól kifejezi mostani állapotomat, egy vagyok a sok egyforma közül, de lehet, hogy a virágzó fa, vagy a tanárnő. Majd kiderül a végén…
 
 
 

Szólj hozzá!

2010.01.05. 23:43 ISLAY

Williem Klein fotója

1 komment

2010.01.05. 00:55 ISLAY

kezdet

ez egy próba...

hahó hahó hogy is működik ez? mármint a blog...

2 komment